fredag 21 augusti 2015

Hem av Toni Morrison


Att andas. Hur ska man kunna göra det, utan att någon märker att man är vaken. (s.13)

Toni Morrison skriver så vacker och det berör verkligen. Handlingen utspelar sig i Amerika och tiden rör sig mellan tidigt 1930-tal och tidigt 1950-tal. Huvudpersonerna är syskonen Frank och Ycidra även kallad Cee. Frank är den ansvarsfulle äldre brodern som försöker skydda sin yngre syster från det som går. Barnen växer upp under tuffa förhållanden. När Frank går med i armén och åker för att delta i Koreakriget blir Cee ensam och utlämnad till att klara sig själv.

Jag älskar hur boken i kapitel två inleds med orden att andas. Det ger liv till berättelsen som följer, på ett symboliskt plan. Boken avslutas med en begravning och det knyter ihop handlingen på ett vackert sätt. Liv och död.

Bokens framsida med ett träd på – vilket jag tror vara ett lagerträd – vävs samman med berättelsen. Lagerträd kan symbolisera hopp, åtminstone lagerkransen, så jag väljer att tyda trädets varande även så. Begravningen i slutet av boken sker under ett lagerträd. Trots den slutgiltiga riten som avslutar handlingen så finns hopp för karaktärerna – till en ljus framtid.

Det här är en vackert skriven bok om ett syskonpar men även om att vara färgad i Amerika under den här tidsepoken. Många viktiga punkter berörs och kritiseras. Boken får betyg 4 av 5.
Hem av Toni Morrison
Bokförlaget Forum, 2012
ISBN978-91-37-13832-9
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar