fredag 18 september 2015

Kvinnoalfabetet har kommit fram till bokstaven F

Nu är det då dags för bokstaven F i enligtOs kvinnoalfabet. F som i förkyld, F som i friska vindar, F som i förskolebaciller......Jo, den är ju här nu - hösten - med extra allt. 2/3 av familjen har legat däckade i förskylning hela veckan, usch!

Men! Nu ska jag hålla mig till ämnet...Vad passar inte bättre att muntra upp sig med än en massa härliga kvinnliga förebilder. Här kommer mina svar på F:

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på F?

Det blir en poet även denna gång, nämligen Katarina Frostenson. Jag har börjat uppskatta poesi mer och mer på "gamla dagar".

2. Lyft fram ett kulturellt verk på F. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum och gärna en kvinna som skapat verket.

Med risk att jag kommer nämna författaren av detta verk en gång till så faller valet på Fru Marianne (Författare: Victoria Benedictsson).
Är du intresserad av kvinnohistoria och inte har läst denna så rekommenderar jag dig att göra det. Detta verk är ganska specifikt och tidstypiskt för våra kvinnliga Nordiska 1800-tals författare. Benedictsson gör något mer dock än att bara skriva om kvinnlig emancipation. Hon leker med manligt och kvinnligt - det finns djup i hennes texter som är mycket före sin tid.


3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på F vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Ja, det får bli musik igen och då får det bli artisten Fergie. Hon har tillhört den kanske mer kända gruppen Black Eyed Peas. Det är lättsam musik som passar om det är festligheter på gång, tycker jag.


4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på F som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Här svarar jag Marie Fredriksson från  Roxette. Vilken kämpe! Jag blir inspirerad av människor som Marie - som trots stora motgångar i livet finner glädje i livet och motivation att gå vidare. Det är bra att få perspektiv på saker och ting i vardagstristessen.

5 kommentarer:

  1. hade också Katarina Frostenson! Fru Marianne tänkte jag inte på och Fergie känner jag inte till

    SvaraRadera
  2. Marie Fredriksson är en riktig kämpe.

    SvaraRadera
  3. Marie Fredriksson dyker upp även här ser jag och kul val med Fergie.

    SvaraRadera