tisdag 1 september 2015

Facklitteratur

Denna gång handlar tematrion hos Lyrans Noblesser om facklitteratur. Det passar mig alldeles utmärkt då skolan dragit igång och merparten av det lästa är av just denna genre.

För att hitta guldkornen får jag dock backa tillbaka ett par kurser. Det var svårt att välja ska jag tillägga - men min trio ser ut som följer:

Jo Boaler - Elefanten i klassrummet. En bok om matematikundervisning. Innehållet i boken är en kritisk vinkling mot dagens (och "gårdagens") metod. Visserligen handlar det inte om svensk skola men innehållet känns ändå universellt. Det jag uppskattar mest är hur författaren visar att det finns flera sätt att räkna och komma fram till ett svar inom matematik. Vikten av att förstå processen lyfts även fram vilket jag håller med om är viktigt.

Aidan Chambers - Böcker inom och omkring oss. Det här är en helt fantastisk bok som främst kanske riktar sig till människor som arbetar med barn och deras läsande. Med det sagt så kan även personer som bara älskar att läsa ha nytta av boken i mitt tycke. För dem som är med i bokcirklar och söker nya ingångar till diskussion kan detta vara en matnyttig bok. Innehållet handlar kortfattat om hur man håller i ett boksamtal. Mycket, mycket bra bok!

Barbro Westlund - Att undervisa i läsförståelse. Lässtrategier och studieteknik. Det här är en av mina absoluta favoriter. Kanske är det för att jag är lärarstudent som jag uppskattar de konkreta undervisningsmodellerna som ges i boken. Jag har däremot sett att de används flitigt ute i den "riktiga" skolan också. Att ge barn lässtrategier är viktigt och även om man inte arbetar med barn så kan det vara något man kan använda hemma?

17 kommentarer:

 1. jättebra trio!

  (vaffö måste jag vara inloggad? kan inte enkelt kommentera med iPad)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Nu har jag justerat lite i inställningarna hoppas det underlättar till nästa gång :)

   Radera
 2. bra och intressant trio! Chambers är ju en klassiker

  SvaraRadera
 3. Aidan Chambers bok verkar intressant!

  SvaraRadera
 4. (tack, nu kan jag ligga kvar i soffan och kommentera :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv - för kommentarerna :)

   Radera
 5. Låter klokt, lässtrategier borde de lära ut obligatoriskt redan på BB till nya föräldrar så de tar sitt ansvar :)

  SvaraRadera
 6. Tycker att böckerna i din trio låter intressanta.

  SvaraRadera