tisdag 8 september 2015

Barnbruden av Anna Laestadius Larsson

Denna bok del ett i en trilogi. Handlingen kretsar runt Gustav den III:s hov och huvudpersonen är Hedvig Elisabeth Charlotta, som kommer till Sverige för att  giftas bort med kungens bror - Hertig Karl (senare Karl XIII).

Hertiginnan av Södermanland - Charlotta - det är benämningen som barnbruden går under i boken. Trots att författaren har gjort fiktion av historia - det vill säga tolkat fritt de händelser och de personer som vi vet funnits denna tid - så blir det en trovärdig berättelse. Det blir inte mindre intressant för att samtida personer som Voltaire och dennes partner Emilie du Châtelet vävs in i innehållet. De filosofiska strömningar som fanns i Europas 1700-tal lyfts fram på ett trovärdigt sätt och ger tyngd åt innehållet.

Framförallt så handlar Barnbruden om vänskapen mellan Charlotta och Sophie (Sophie Von Fersen). Denna vänskap är autentisk - den fanns på riktigt. Charlottas dagböcker likaså. Det här är alltså en bit historia - kvinnohistoria om man så vill. Jag blev riktigt sugen på att läsa Hertiginnan av Södermanlands dagböcker.

Nu har jag del två på gång i bokhögen - Pottungen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar