torsdag 27 augusti 2015

Kvinnoalfabetet och bokstaven C

Så var det dags för en ny bokstav i enligt Os kvinnoalfabet och turen har kommit till C. En svår bokstav måste jag säga men rolig. Jag har fått gnugga geniknölarna och faktiskt stött på en nygammal bekantskap - så jag är helnöjd!
Frågorna och mina svar lyder:

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?

Men risk att verka tjatig, då jag valde samma författare på bokstaven A - så blir det även här Chimamanda Ngozi Adichie.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!

Jag vet inte om den här kvinnan är så oupptäckt men det är en favorit vars illustrationer jag alltid uppskattat - Cecilia Torudd. Alltifrån "Ensamma mamman" till bilder ur kamratposten har jag skrattat gott åt genom åren.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Bakom varje framgångsrik man står det en kvinna - finns det ju ett talesätt som säger. Det är ju inte helt ovanligt att kvinnor åsidosätts när historien ska skrivas - till exempel Moa Martinsons inflytande på Harry Martinson. Ett annat exempel är Émilie du Châtelet - matematiker och fysiker som levde tillsammans med betydligt mer kände Voltaire. Émilie nekades studier vid Sorbonne enkom på grund av att hon var kvinna. Hon har en del i begreppet energi, hennes arbete bidrog till framgång inom teoretisk fysik och Diderots encyklopedi bygger på du Châtelets och Voltaires idéer. Mer om denna kvinna kan du läsa i David Bodanis bok Emilie och Voltaire.

4. Lyft fram ett kulturellt verk på C. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.

Jag var på en fotoutställning 2004 i Kulturhuset (Stockholm) "Speglingar" kallades den. Det var bland annat fotografen Cindy Sherman som var aktuell i utställningen. Sherman i sig är inte ett verk jag vet - men då hon allt som oftast använder sig själv som modell så tänkte jag mig använda henne ändå - Cindy själv blir verket.

9 kommentarer:

 1. Cecilia Torudd har jag kanske inte följt så mycket, men Ensamma mamman var en väldigt rolig serie.

  SvaraRadera
 2. Emilie och Voltaire låter som en spännande bok - jag visste inte ens att den fanns en Emelie...

  SvaraRadera
 3. Emilie och Voltaire låter som en spännande bok - jag visste inte ens att den fanns en Emelie...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, allt som oftast har kvinnorna hamnat i skymundan när historieböckerna skrevs ;)

   Radera
 4. Vad roligt att du lyfte fram Cecilia Torrud, jag hade nästa glömt bort henne och hennes serier - men precis som du säger: många skratt.

  SvaraRadera
 5. Å, Ensamma mamman er jo fantastisk, den må jeg finne fram igjen!

  SvaraRadera