söndag 11 oktober 2015

The Graveyard Book av Neil Gaiman

Det är alltid lika trevligt när man läser en bok som man ej valt själv och den visar sig vara en fullträff. Just så är det med denna bok. Även denna titel ingår i min kursliteratur just nu, läser engelska och litteratur och kultur är innehållet. Vi diskuterar och läser om genre och hur barn-/ungdomsböcker klassificeras. Mycket kul!

I The Graveyard Book får läsaren lära känna Nobody Owens. Han får en något komplicerad start i livet. Boken handlar om hans liv från barndom till ungdom. Innehållet har en karaktär av fantasy över sig. Bortsett från det så är det en fantastiskt bra bok om identitet: att tillhöra något, om vänskap och om livet i stort. Helt klart läsvärd!

fredag 9 oktober 2015

Kvinnoalfabetet - H

Det är dags för bokstaven H i Enligt Os kvinnoalfabet. Här kommer mina svar:

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på H.

Jag har bara läst en bok av denna författare men hon är ändå en favorit: Eija Hetekivi Olsson. Boken jag läst är Ingenbarnsland.

2. Vilken prisvinnande kulturell kvinna med för- eller efternamn på H tycker du är väl värd sitt pris?

Birgitta Holm är en person vars arbete jag första gången stötte på när jag läste litteraturvetenskap. Jag har ett par av hennes böcker i bokhyllan och återkommer till dem nu och då. Holm lyckas göra litteraturhistoria ännu mer spännande och på ett  mycket välskrivet sätt. Birgitta Holm har tilldelats:
Lotten von Kraemers pris, Schückska priset samt Moa priset.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på H som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Här måste jag skriva Yvonne Hirdman. Ytterligare en akademiker som är så kunnig i sitt ämne och lyckas entusiasmera inom det.


4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på H är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Carola Hansson är jag nyfiken på!

torsdag 8 oktober 2015

Nobelpriset i litteratur

Grattis Svetlana Aleksijevitj!! Kul att det blev en kvinnlig pristagare måste jag ju tillägga. Inte för att förminska eller så utan för att det vidgar normen för vad som anses vara bra litteratur. Jag har inte läst något av denna författare. Ska bli kul att botanisera bland titlarna.

tisdag 6 oktober 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven G

Så var turen kommen till bokstaven G i Enligt Os kvinnoalfabet. Här kommer mina svar:

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på G.

Anita Goldman är en författare jag tycker mycket om.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på G vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Jag måste ju skriva "Grynet" (Elin Ek) här. Mer sånt i TV för barn/ungdomar och mindre reality såpa. "Ta ingen skit!" ;)

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på G som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Marie Göranzon -Dramaten skådespelaren. En av våra bästa, mest erfarna skådisar.


4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på G är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Elsa Grave: hennes verk önskar jag upptäcka.

Tematrio - Kvinnor som skriver om män

Spännande tematrio hos Lyrans Noblesser denna vecka: kvinnor som skriver om män. Det visade sig vara lite klurigare än jag trodde det skulle vara.

1. Virginia Woolf - Orlando. Jag gillar ju författare som suddar ut gränser särskilt de mellan könsrollerna (Victoria Benedictsson tex).

2. Selma Lagerlöf - Gösta Berlings saga.

3. Märta Tikkanen - Århundradets kärlekssaga. Den här boken har jag faktiskt inte läst - men VILL läsa: Märtas bok om äktenskapet med konstnären Henrik.