fredag 31 juli 2015

Felicia försvann av Felicia Feldt

Jag valde denna bok på biblioteket för att jag kände igen titeln och någonstans i bakhuvudet mindes jag att någon nämnt att den skulle vara läsvärd. Väl hemma med boken och efter ett samtal med min syster så landade enkronan - det vill säga vem boken var skriven av och om vem. Jag är långt ifrån en A Wahlgren anhängare när det gäller barnuppfostran och jag direkt ogillar vissa av hennes metoder. Med det sagt och med vetskap om bokens ämne så startade läsningen rätt så onyanserad.

Nu när jag läst klart så tänker jag att det som är relevant med att veta vem boken handlar om är att det kanske kan leda till att föräldrar omvärderar Wahlgrens råd. Oavsett vem modern är så är detta en tragisk berättelse om missbruk, förnekelse och utsatthet. Så, nog sagt om just det.


Bokens handling rör sig kring Felicia och läsaren får i fragmentariska bitar följa med henne från tidig barndom till vuxenliv. Innehållet skiftar hela tiden i korta återgivningar och det blir ett ryckigt intryck. Jag upplever att indelningarna blir kortare ju närmre slutet jag kommer. Vet inte om det är medvetet från författarens sida.

Den fragmentarisk stilen irriterar mig till en början. Jag vill ha mer av de olika bitarna, längre text. Det blir liksom aldrig en helhet och det stör mig när jag läser. När boken är utläst så kan jag mer uppskatta stilen. Den passar innehållet och det liv som författaren ämnar återge. Lika lösryckt som texten är har Felicia antagligen levt. På så vis känns boken som något mer än bara en utlämnande familjehistoria om en kändismamma. Det finns en konstnärlig touch i berättelsen.

Favoritmening: Jag känner mig som en trekantig kloss som ska in i det runda hålet.

Felicia försvann av Felicia Feldt
ISBN 978-91-85849-68-0
Svante Weyler bokförlag, Stockholm 2011
Adlibris Bokus cdon

Bloomsburygruppen

Spännande, spännande - en ny TV-serie om dem intellektuella i Bloomsburygruppen, ska börja sändas. Life in Squares heter den och enligt DN så kommer SVT börja sändningar efter jul. Det är BBC som ligger bakom serien dock, så kanske att jag kan börja kika på den innan då vi har ett par kanaler därifrån.

Bloomsburygruppens frontfigur kan väl sägas vara Virginia Woolf (1882-1941). Inledningsvis fanns det medlemmar som Bertrand Russel, T S Elliot tillkom lite senare. Vill du läsa mer finns det en fin artikel här.

torsdag 30 juli 2015

En bit historia....

som jag aldrig tröttnar på finner du här. Litterärt 1800-tal i Norden är riktigt intressant. Det hände så mycket och kvinnorna börjar ta plats på riktigt.

En författare från gällande tid som ligger mig varmt om hjärtat är Victoria Benedictsson eller Ernst Ahlgren som var författarens pseudonym. För riktigt så enkelt var det inte att slå sig in på den kulturella elitens marknad och då underlättade det att ha ett manligt författarnamn.

Jag är förtjust i det normbrytande i Benedictssons verk. Hur det finns något queer över allt trots att begreppet var långt ifrån skapat. Att en kvinna skriver om svårigheter att vara just detta är inte konstigt men det som gör dessa verk intressanta är strävan efter något radikalt och normbrytande.


Image result for victoria benedictsson

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

Alla sjuåringar förtjänar superhjältar. Det är bara så det är. Och den som inte håller med om det är faktiskt helt dum i huvudet. Det är så Elsas mormor bruka säga. (S.4)
Jag älskar den här boken! På samma sätt som i En man som heter Ove vecklas karaktärerna ut allteftersom jag läser, som en karamell inslagen i papper. Backmans sätt att skriva är som en omvänd tratt – smalt, lite information i början för att i slutet vidgas, då alla samband blir tydliga för läsaren.

Jag gillar verkligen allt med den här boken – Elsa och hennes personlighet, sagorna, mormodern, hur intrigerna vävs samman allteftersom. Det här är ingen svårläst bok, inget litterärt mästerverk, men det är en tankeväckande bok om att vara barn och annorlunda, att förlora nära anhöriga, om sorg, glädje och en massa annat. Mitt betyg: 4 av 5.
Adlibris Bokus CDON

onsdag 29 juli 2015

Det tar lite tid det här....

då jag är mitt i uppstarten av bloggen och inte har hunnit plöja så många böcker nyligen. Jag läser och läser och läser och försöker även läsa alla andra fina bokbloggar som finns därute i vårat avlånga land.

En delrapport av "Min mormor hälsar och säger förlåt" lyder:

Fantastiskt bra bok så här långt! Underbart skrivet om allvarliga saker, men med humor och värme som berör. Jag fortsätter entusiastiskt att läsa!

tisdag 28 juli 2015

Tematrio - Sån´t som är blött

Det har ju sannerligen varit regnigt denna sommar så vad kan passa bättre än att haka på tematrion som Lyrans Noblesser anordnat - titlar som innehåller något blött. Mina tre blir följande:

1.Jean Rhys - Sargassohavet Bygger på en av mina favoriter: Jane Eyre, gillar ni den och har ni inte läst Sargassohavet så gör det. Det berikar verkligen upplevelsen.

2.Kerstin Ekman - Händelser vid vatten  En välskriven bok om mord i den norrländska naturen.

3.Paulo Coelho - Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät  En kärlekshistoria skriven som bara Coelho kan.

Det är inte bara tre "blöta" titlar utan alla är mycket läsvärda, så har ni inte läst: gör det!

Böcker jag skulle ta med till en öde ö

Jag håller på och fixar och donar lite här på bloggen, det var ju ett tag sedan jag skrev sist. Jag har ännu inte läst klart någon bok men i väntan på det så tänkte jag knåpa ihop denna lista: Top Ten Tuesday - Deserted Island
Det är inte dagens Top Ten Tuesday men ändå värd att tänka över:

1. John Steinbeck - Öster om Eden
2. John Steinbeck - Möss och människor
3. Charlotte Brontë - Jane Eyre
4. Victoria Benedictsson - Fru Marianne
5. J R R Tolkien - Sagan om Ringen- trilogin
6. Joyce Carol Oates - Blonde (oläst)
7. Homeros - Odyssén
8. Selma Lagerlöf - En hergårdssägen
9. Vilhelm Moberg - utvandrarserien
10. Toni Morrison - Älskade (oläst)

Min spontana top tio-lista på böcker att ta med till en öde ö. Hur ser din ut?